Čas letí a stalo se přesně to, co mi všichni říkali, když jsem v r.2004 dostavěl svůj nový skleník 2,5 x 4m: ,,Za chvíli ti i ten skleník bude malej!" . Tenkrát jsem si říkal, že kecaj, že mám na mnoho let vystaráno.... Nekecali:-)
Vloni jsem tedy začal stavět kaktusům nové obydlí...tentokrát ne skleník, ale takový vzdušný přístřešek - pro rebucie, sulkorebucie, lobivie a echinocereusy. loni, ještě v improvizovaných podmínkách, jsem tam pěstoval sulky a lobívky ... a musím říct, že se jim tam líbilo! Až pak na podzim, kdy už byly dlouho bez vody, slunce stálo hodně nízko a paprsky nebyly filtrovány přes krytinu, dostaly kytky trochu "za uši"... Letos jsem ven přestěhoval i rebucie a hned první větší květnová vedra ukázala, že bez přistínění to nepůjde ani zde... Ale jinak to vypadá nadějně.....

2008

 

První květy - duben, začátek května....

 

Mammillaria microheliopsis - úplně první kvítek, tato hezká mamilárka většinou odkvete ještě ve sklepě...

Rebutia spec.Tiraxi - rostlina s dobrým původem, vykvétá z rebucií jako první spolu se žlutokvětými R.marsoneri, jako R.marsoneri jsem tuto rostlinu také získal, červená barva květu je sice zarážející, ale jinak všechny znaky odpovídají, včetně toho, že není samosprašná...    další obr.

Rebutia marsoneri - skupinka různých typů, tento druh je velmi variabilní, na květ často nasazuje už na podzim a kvete podle počasí už od poloviny dubna...                                  další obr.

Stenocactus spec.Charkas - počátkem května začínají nakvítat stenokaktusy, tento pochází 
z Charkas, Mex., květ u tohoto rodu ale není důležitý, fascinují trny...
         další  obr.2, obr.3

Stenocactus spec.Cedros, Mex. - i téměř bíle mohou kvést stenokaktusy...         další  obr.2, obr.3

Mammillaria prolifera - jedna z nejobyčejnějších mamilárek, ale i ona může přinést mnoho radosti, dobře roste, bohatě kvete a kyjovité červené plody jsou velmi zdobné i mimo vegetaci, navíc jsou jedlé a velmi chutné, chutnají po lesních jahodách. Na obr. tři různé formy...

 

Další strany - 1, 2, 3, 4, 5, 6

      

Titulní strana | Úvod | Balkonová kaktusařina | Rebutia | Galerie | Zajímavé linky | Kontakt